Language: Hr | En

Osmijeh

Plesni programi za djecu

Djeca predškolske dobi uključena su u program plesno-kreativnih radionica gdje uče osnove baleta, ritmike i plesa, osnove jazz dance tehnike te kreativnog plesa, rade razne vježbe za oblikovanje i koordinaciju tijela, razvijaju pozitivnu sliku o sebi, jačaju samopouzdanje, vježbaju pažnju, koncentraciju i pamćenje te stvaraju povjerenje u grupu i razvijaju kooperativnost.

Djeca školske dobi nižih razreda uključena su u program plesnih radionica gdje usvajaju različite plesne tehnike upoznaju se s plesnom umjetnošću, uče samostalno stvarati koreografije, razvijaju kreativnost, pozitivnu sliku o sebi, vježbaju pažnju, koncentraciju i pamćenje, te stvaraju povjerenje u grupu i razvijaju kooperativnost. Dječaci usvajaju kao osnovu break dance tehniku, a djevojčice jazz dance tehniku, uz elemente ostalih tehnika ovisno o uzrastu.

Djeca školske dobi viših razreda ulaze u program Free Force.

Jazz dance

Jazz dance je plesni stil koji je proizašao iz modernog baleta, no dopušta veći stupanj stilske opuštenosti. U jazz dance-u je baletna tehnika upotpunjena raznim opuštenim i slobodnim koracima te ga karakteriziraju skokovi, piruete, izolacije i kontrakcije tijela, nisko težište te energičnost. Na jazz dance satovima plesači osvještavaju centar tijela, postižu fluidnost pokreta te uče razne prostorne sekvence i jazz dance koreografije. Osim toga daje im se prilika da sami osmišljavaju plesne korake na određenu glazbu što uvelike utječe na razvoj njihove kreativnosti, potiče ih da se izraze i pokažu svoju individualnost i originalnost.

Suvremeni ples

Na satovima suvremenog plesa osim usvajanja plesne tehnike istovremeno se radi i na poticanju individualnosti i pronalasku vlastitog plesnog izričaja svakog pojedinca. Na satovima se uvježbavaju po dvije koreografije godišnje, a izvode se i brojne vježbe za razvoj osjećaja za prostor, improvizacija kako bi se poticala individualnost i kreativnost te se radi na ekspresivnosti plesačica i plesača. Sve su aktivnosti organizirane tako da budu zadovoljstvo i radost, da potiču, razvijaju i njeguju potrebu za suradnjom s voditeljem i vršnjacima. Program rada utječe na usavršavanje motoričkog znanja i podizanje motoričkih dostignuća, na razvoj psihomotornih sposobnosti, motivacije, te uzajamno pomaganje kao i samostalnost u radu.

Jazz Funk

Riječ je o jazz dance-u koji je inspiriran i pod utjecajem hip hop-a, ali se ne svrstava u hip hop stilove s obzirom na to da je temelj jazz dance tehnika. Jazz funk karakteriziraju izolacije, kontrakcije tijela, dinamika te energičnost pokreta. Kroz satove jazz funk-a, rada na jazz dance tehnici i rada na koreografijama kod plesača se razvija pozitivan odnos prema plesu, ali se istovremeno razvija visoka razina samopouzdanja i sposobnost snažne plesne i scenske izvedbe.

Ritmika i balet

Satovi ritmike za najmlađe su vrlo raznoliki i dinamični. Za naše najmlađe članove imamo pripremljen plan koji pokriva razne vrste i aspekte plesa. Potičemo ih na kreativan ples kroz razne plesne zadatke i improvizacije, te slaganje vlastitih koreografija. Osnove baleta i jazz dance-a dobivaju kroz strukturirane vježbe, pomoću kojih uče osnovne plesne korake. Izvode se razne vježbe koje pomažu njihovoj koordinaciji i oblikovanju poput skokova, okreta, zvijezdi, špaga, mostova, zatim ritmičke sekvence te vježbe koje potiču njihovu pažnju i koncentraciju. Kroz dijagonalu se prolaze različiti zadani elementi koji se kasnije upotrebljavaju u koreografiji. U školskoj godini plesačice uče dvije koreografije s kojima idu na nastupe.

Kreativni ples

Cilj kreativnog plesa je komunikacija kroz pokret. Pronalazi se vlastiti, osobni izraz dok se istražuju elementi plesa (snaga, vrijeme, prostor, tijelo). Izraz ide ispred tehnike i važna je individualnost svake osobe. U kreativnom plesu istražuju se i izražavaju emocije kroz pokret. Koriste se plesne improvizacije uz priče i razni rekviziti koji potiču maštu i kreativnost. Kreativni ples potiče razvijanje pozitivne slike o sebi i jačanje samopouzdanja, razvijanje svijesti o vlastitom tijelu, slobodno izražavanje emocija kroz pokret, vježbanje pažnje, koncentracije i pamćenja te stvaranje povjerenja u grupu i razvijanje kooperativnosti.

MTV Commercial

MTV Commercial je stil koji se pleše na sve najpoznatije hitove s mtv-a, a možete ga vidjeti u spotovima i na nastupima Britney Spears, Christine Aguilere i Jeniffer Lopez. Pokreti koji se izvode na satu inspirirani su glazbenim spotovima i glazbom poznatih pjevača, a karakterizira ih oštrina i visoka dinamičnost i energičnost izvođenja. Na satu mtv commercial radi se na plesnoj tehnici, izvode se različite sekvence, skokovi, okreti, ali i brojne vježbe kojima se radi na izolacijama i snazi izvođenja pokreta.

Breakdance

Bboying, popularno prozvan breakdance, je zbog svoje jedinstvenosti i atraktivnosti izrazito popularan. Na satovima breakdance-a plesači savladavaju brojne zahtjevne elemente poput freezova, stojeva na glavi i na rukama, powermovesa i još mnogih drugih. Također, osim osnovnih tehničkih elemenata i koreografije, plesači imaju mogućnost slaganja vlastitih kombinacija kako bi naučili samostalno kombinirati naučene elemente i time razvili svoj vlastiti stil i plesni karakter. Na satovima breakdance-a razvijamo pozitivan stav među plesačima kako bi bili spremni za usvajanje novih znanja te bili spremni na brojne izazove koje ovaj stil nudi.

close