Language: Hr | En

Profesionalni program

ANSAMBL

Profesionalni plesni program - ANSAMBL

Plesači koji su uključeni u profesionalni plesni program i članovi ansambla treniraju više sati tjedno. Za njih je osmišljen poseban program tako da osim redovnih satova jazz dancea, jazz funka, contemporary jazza i theatre jazza mogu pohađati satove plesne tehnike, baleta, kondicione treninge, hip hop, radionice koreografiranja, plesnu alkemiju, vikend radionice. Također sudjeluju u projektima cijelovečernjih predstava i napravili su u režiji Georgea Stanciua predstavu „Paralel“.

Nastupaju godišnje na 5 plesnih produkcija, raznim festivalima, humanitarnim produkcijama, televiziji, spotovima, sudjeluju na plesnim natjecanjima i gostuju po Hrvatskoj i Italiji. Nastupali su u Milanu u Kazalištu Teatro Fontane u plesnim predstavama. "Future" i "Viaggi" i "Colors" jer surađujemo s Milanskom plesnom školom „Tra Cielo e Terra“. Članovi ansambla sada su osvojili brojne nagrade i prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima.

contemporary jazz

Contemporary jazz

Contemporary jazz je plesni stil koji kombinira elemente jazz dance-a i suvremenog/modernog plesa. Često ga se uspoređuje i s lyrical jazz-om. Za ovaj stil je karakteristična nešto nježnija glazba. Za jazz dance je karakterističan sinkopirani ritam, nisko težište, izolacije i eksplozivnost pokreta. Suvremeni ples je stil ekspresivnog plesa koji kombinira elemente različitih plesnih žanrova, uključujući moderni, jazz, lirski i klasični balet. Kombiniranjem ovih dvaju plesnih stilova dolazimo do zanimljivog miksa koji omogućava širok spektar tema i glazbe te slobodu plesača da se izrazi. Iako je potrebna određena razina tehnike, puno se radi i na izražajnosti i fluidnosti plesača.

Jazz funk

Riječ je o jazz dance-u koji je inspiriran i pod utjecajem hip hop-a, ali se ne svrstava u hip hop stilove s obzirom na to da je temelj jazz dance tehnika. Jazz funk karakteriziraju izolacije, kontrakcije tijela, dinamika te energičnost pokreta. Kroz satove jazz funk-a, rada na jazz dance tehnici i rada na koreografijama kod plesača se razvija pozitivan odnos prema plesu, ali se istovremeno razvija visoka razina samopouzdanja i sposobnost snažne plesne i scenske izvedbe.

theatre jazz

Theatre jazz

U suštini riječ je o jazz dance-u koji je energičan ples, ali njegovi temelji dolaze iz baleta. Kad u takav ples unesemo glumu, emociju, izrazitu izražajnost te obogaćene kostime pričamo o modern theatre jazz-u. Stil koji prije svega prezentira individualnost te originalnost plesača.

hip hop

Hip hop

Hip hop ples odnosi se na urbane plesne stilove koji se prvenstveno plešu na hip hop glazbu ili su se razvili kao dio hip hop kulture. Ono što razlikuje hip hop od drugih plesnih stilova jest visoka razina slobode. Tako da na treninzima učimo osnove koje se zatim nadopunjavaju s vlastitim improvizacijskim plesnim koracima koji se mogu izvoditi na različit tempo glazbe. Na treninzima se prolaze razni plesni pokreti kojima se radi na razvoju koordinacije, dinamike, brzine, čvrstine i osjećaja za ples i ritam. Osim toga u program su uključene i vježbe istezanja i snage radi jačanja mišića i kontrole tijela koja je potrebna za vrijeme plesa i za učenje hip hop koreografija.

plesna tehnika

Plesna tehnika

Satovi plesne tehnike temelje se na baletnoj i jazz tehnici. Kombinirajući elemente ovih dviju tehnika osposobljavamo plesače i proširujemo njihov plesni vokabular. Satovi se sastoje od vježbi na centru kojima radimo na ravnoteži, koordinaciji i fleksibilnosti. Vježbe kroz dijagonalu služe za izvježbavanje kompleksnijih elemenata te za uvježbavanje skokova, pirueta ili kratkih tehničkih sekvenci. Koreografija na kraju godine je svojevrsna tehnička etida.

vikend radionice

Vikend radionice

Plesačice koje pohađaju profesionalni program kroz godinu imaju mogućnost pohađati brojne radionice plesnih pedagoga kako bi stekle iskustvo iz novih i drugačijih plesnih stilova, ali i radile unutar njima poznatih stilova te time obogatile i dodatno razvile svoj plesni izričaj.

close